top of page

L'ÉPOQUE - Η ιστορία μιας αναγέννησης

L'ÉPOQUE GREECE -Την 1η Αυγούστου 2023, η ιστορία του διάσημου παριζιάνικου περιοδικού L'ÉPOQUE ξεκινά από την αρχή, αυτή τη φορά στην Ελλάδα!


01.08.2023 © L'ÉPOQUE GREECE


l'époque greece
Η πινακίδα L'ÉPOQUE εκτίθεται στο Musée Carnavalet στο Παρίσι

Το Ίδρυμα το 1845


Η εφημερίδα L'ÉPOQUE ιδρύθηκε το 1845 στην οδό Coq Héron 3 στο Παρίσι (κοντά στην εφημερίδα La Lanterne και την Petit Figaro, και οι δύο στην οδό Coq Héron 5) υπό την αιγίδα του François Guizot και είχε επικεφαλής τον Félix Solar μέχρι το 1847.


l'époque greece
Ο François Guizot.

Αυτή η δυναστική και υπερσυντηρητική εφημερίδα επηρέασε τη "La Presse", η οποία είχε στραφεί εναντίον του Υπουργείου. Σε μεγάλο μέγεθος (75 x 50 cm), η εφημερίδα ασχολείτο με την πολιτική, αλλά και με την επιστήμη, το δίκαιο, το εμπόριο και τη λογοτεχνία.


l'époque greece
Μέρισμα μετοχών 125F - Παρίσι 1846.

Το περιοδικό L'ÉPOQUE αναβίωσε στο Παρίσι το 1865 από τον Ernest Feydeau, συγγραφέα, χρηματοδότη, τυπογράφο και αρχαιολόγο, ως πολιτική, μετριοπαθής και ανεξάρτητη εφημερίδα.


Το πρώτο τεύχος του περιοδικού L'ÉPOQUE, μιας καθημερινής απογευματινής εφημερίδας, κυκλοφόρησε στις 9 Μαρτίου 1865. Η νέα εφημερίδα χρηματοδοτήθηκε και διαχειρίστηκε από μια εταιρεία με κεφάλαιο 400.000 φράγκων, που εδρεύει στην οδό Coq Héron 5 και ιδρύθηκε από τον Feydeau και έναν συνέταιρό του, τον συνταξιούχο Jules Giraudeau. Ο τελευταίος είχε γίνει συνδιευθυντής της εφημερίδας, ενώ ο Feydeau διατηρούσε τις θέσεις του αρχισυντάκτη και του πολιτικού διευθυντή.


l'époque greece
Ο Ernest Feydeau - Ο ιδρυτής της L'ÉPOQUE en 1865.

Η εκδοτική της γραμμή, με στόχο την πλήρη ανεξαρτησία, είναι φιλελεύθερη σε θέματα Τύπου και πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά συντηρητική σε ορισμένα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Το περιοδικό L'ÉPOQUE αντιπροσωπεύει έτσι την αντίθετη άποψη των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων του τέλους του 19ου αιώνα. Στις 14 Ιουνίου 1866, ο Feydeau είχε πουλήσει το περιοδικό L'ÉPOQUE στον Frédérick Terme, ο οποίος έγινε έτσι ο νέος αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας, προτού το πουλήσει έναντι 100.000 φράγκων στον Auguste Dusautoy, πρώην ράφτη του Ναπολέοντα Γ'.


Ο Ναπολέων Γ', ο οποίος είχε υποστηριχθεί από τον στρατηγό Fleury, φαίνεται ότι δεν ήταν μόνο η έμπνευση του περιοδικού L'ÉPOQUE του Dusautoy, αλλά και ο χρηματοδότης του, σύμφωνα με τα λογιστικά αρχεία που βρέθηκαν στα Tuileries μετά την πτώση του αυτοκρατορικού καθεστώτος.


l'époque greece
Καρικατούρα της συντακτικής ομάδας της L'Époque από τον Gilbert-Martin.

Υπό αυτή την επιρροή, το περιοδικό L'ÉPOQUE έγινε η ανεπίσημη εφημερίδα της φιλελεύθερης αυτοκρατορίας χάρη στον Clément Duvernois, ο οποίος ήταν ο πολιτικός του διευθυντής από την 1η Ιουλίου 1867, ενώ ο Terme διατήρησε τη θέση του αρχισυντάκτη.


Στις αρχές του 1868, το περιοδικό L'ÉPOQUE άλλαξε και έγινε πρωινή εφημερίδα. Ο Duvernois έγινε έτσι ο νέος ιδιοκτήτης της εφημερίδας την 1η Απριλίου, έχοντας αποκτήσει τις μετοχές του Dusautoy. Ο Frédérick Terme έπρεπε να αναδιαρθρώσει την εφημερίδα, η οποία εκείνη την εποχή είχε κυκλοφορία 2.900 αντιτύπων.


Την 1η Φεβρουαρίου 1869, η εφημερίδα έπαψε να εκδίδεται καθημερινά και έγινε εβδομαδιαία, προτού σταματήσει οριστικά την έκδοσή της.


l'époque greece
Οι άνδρες της L'ÉPOQUE το 1867 : Dusautoy, Napoléon III και Duvernois (εικονογράφηση του Régamey, 1883).

Το 1937, ο Henry Simond επανίδρυσε την L'ÉPOQUE ως καθημερινή εφημερίδα. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 9 Ιουνίου 1937, με συντακτική επιτροπή αποτελούμενη από πρώην δημοσιογράφους της L'Écho de Paris. Όταν ο Henry Simond πέθανε στις 24 Ιουλίου 1937, ο André Pironneau και ο Henri de Kérillis ανέλαβαν τον τίτλο του συνδιευθυντή, ενώ ο Raymond Cartier έγινε αρχισυντάκτης.


Η πολιτική του τοποθέτηση, συντηρητική αλλά σταθερά εχθρική προς τον ναζισμό, δεν του εξασφάλισε μεγάλο αναγνωστικό κοινό. Η κυκλοφορία έφθασε τα 92.000 αντίτυπα στις αρχές του 1938.Μετά το Anschluss τον Μάρτιο του 1938, το περιοδικό L'ÉPOQUE ήταν η μόνη γαλλική εφημερίδα που εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο πολέμου κατά του Τρίτου Ράιχ. Απέρριψε τη συμφωνία του Μονάχου του Σεπτεμβρίου 1938.


Ωστόσο, η έκδοσή της διακόπηκε στις 10 Ιουνίου 1940, λόγω της εισβολής του γερμανικού στρατού στο Παρίσι.


Συνεχίστηκε στις 3 Μαΐου 1945, με τον υπότιτλο "Χάθηκε τον Ιούνιο του 1940. Στα τέλη του 1946, το περιοδικό L'ÉPOQUE ανέστειλε οριστικά την έκδοσή του μέχρι να επανεκδοθεί.


Η Αναγέννηση το 2023


Από τις απαρχές της, πολλοί δημοσιογράφοι, συγγραφείς, ποιητές και πολιτικοί του τέλους του 19ου αιώνα συνέβαλαν στην επιτυχία και τη φήμη της L'ÉPOQUE ως φιλελεύθερης πηγής πληροφόρησης.


Το 2023, Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα ο Πρίγκιπας Nereides Antonio Giamundo de Bourbon, πολιτιστικός διπλωμάτης, επενδυτής και καλλιτέχνης, ιδρυτής του NDB GROUP (NEREIDES DE BOURBON GROUP), της διπλωματικής λέσχης NEREIDES CLUB - INTERNATIONAL CULTURAL DIPLOMACY CORPORATION και του παρισινού οίκου υψηλής ραπτικής NEREIDES DE BOURBON, ανακοίνωσε την αναγέννηση της L'ÉPOQUE μετά από 178 χρόνια και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης, εκδότης και αρχισυντάκτης της.


l'époque greece
Η Α.Β.Y. ο Πρίγκιπας Nereides Antonio Giamundo de Bourbon - Ο ιδιοκτήτης και αρχισυντάκτης της L'ÉPOQUE το 2023.

Ωστόσο, η δημιουργική διεύθυνση ανατέθηκε στον καλλιτέχνη Lello Ammirati, ο οποίος είναι δημιουργικός διευθυντής του ομίλου NDB από το 2007. Χάρη στη χρήση μιας άδειας blockchain που εκδόθηκε από την NDB GROUP και λειτουργεί από την LutinX, το L'ÉPOQUE έκανε την αρχή του στο metaverse.


Πιστό στις φιλελεύθερες αξίες του πρώτου ιδρυτή του, το L'ÉPOQUE έχει γίνει μια νέα πηγή ελευθερίας της έκφρασης και έμπνευσης.


l'époque greece
Ο Lello Ammirati - Ο δημιουργικός διευθυντής της L'ÉPOQUE.

Από τον Ιανουάριο του 2023, το περιοδικό L'ÉPOQUE έχει διαδικτυακή παρουσία και παγκόσμια εμβέλεια.


Στις 3 Μαΐου 2023, το περιοδικό L'ÉPOQUE κατέκτησε και την Αμερική. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ο πρίγκιπας Nereides Antonio Giamundo de Bourbon εγκαινίασε επίσης το L'ÉPOQUE USA, την πρώτη αμερικανική έκδοση του περιοδικού L'ÉPOQUE Paris, αφιερώνοντας το πρώτο εξώφυλλο στο Άγαλμα της Ελευθερίας, το σύμβολο της φιλίας μεταξύ της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και το κατ' εξοχήν σύμβολο της ελευθερίας.


Αργότερα, την 1η Αυγούστου 2023, ο πρίγκιπας Nereides δημοσίευσε το L'ÉPOQUE GREECE, μια ολοκαίνουργια έκδοση εξ ολοκλήρου στα ελληνικά.


Το L'ÉPOQUE θεωρείται διεθνές σημείο αναφοράς για τον γαλλικό τρόπο ζωής και είναι ένα από τα κορυφαία περιοδικά του premium Τύπου.


Προσφέρει μια φωτογραφική ματιά στον πολιτιστικό και σύγχρονο τρόπο ζωής.


Το L'EPOQUE καλύπτει επιλεγμένα θέματα επικαιρότητας, πολιτισμού, επιχειρήσεων, διπλωματίας, βιομηχανικών τάσεων, φιλανθρωπίας, τέχνης, μόδας, πολυτέλειας, γαστρονομίας και άλλα.


Στον κόσμο της ενημέρωσης, το L'ÉPOQUE αποτελεί μια αξιόπιστη και ανεξάρτητη πηγή.

bottom of page