top of page

Το L'ÉPOQUE GRECE δίνει φωνή στις Αφγανές γυναίκες που στερούνται τα βιβλία τους

L'ÉPOQUE GREECE - Παρόλο που στον υπόλοιπο κόσμο θεωρούμε την ανάγνωση βιβλίων μια συνηθισμένη δραστηριότητα, οι Ταλιμπάν έκλεισαν την τελευταία βιβλιοθήκη για τις γυναίκες του Αφγανιστάν από τον Μάρτιο του 2023. Από τότε, ακόμη και η ανάγνωση ενός απλού βιβλίου έχει γίνει αδύνατη αποστολή για τις γυναίκες αυτής της χώρας που κυριαρχείται από τους Ταλιμπάν και τους απάνθρωπους και παράλογους περιορισμούς τους.


01.08.2023 © L'ÉPOQUE GREECE


Από τον Nereides Antonio Giamundo de Bourbon


Αφγανές γυναίκες

Πέρα από τα φυσικά σύνορα, το βιβλίο αποτελεί την πιο όμορφη εφεύρεση της ανταλλαγής ιδεών και ενσαρκώνει ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φτώχειας και την οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης.


Όμως, στις Αφγανές γυναίκες έχει απαγορευτεί η ανάγνωση και η ελευθερία τους βρίσκεται και πάλι σε κίνδυνο.


Η L'ÉPOQUE GREECE αποφάσισε, λοιπόν, να αφήσει μια από τις γυναίκες να μιλήσει για την ελευθερία της και την ελευθερία άλλων Αφγανών γυναικών.


Για λόγους ασφαλείας, αποφασίσαμε να κρατήσουμε μυστική την ταυτότητά της, αλλά είμαστε στην ευχάριστη θέση να δημοσιεύσουμε μια αφήγηση που μας έδωσε απευθείας αυτή η θαρραλέα γυναίκα, την οποία θα αποκαλούμε στο εξής "Maryam", μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών από το Αφγανιστάν.


Αφγανές γυναίκες

Ο λόγος στη Maryam και σε άλλες γυναίκες του Αφγανιστάν:



«Περίπου δύο χρόνια μετά την εισβολή τους στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν επέβαλαν μια σειρά από περιορισμούς στις γυναίκες, αποκλείοντάς τες από πολλές κυβερνητικές θέσεις εργασίας και από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτοί οι περιορισμοί κατέρρευσαν τις Αφγανές γυναίκες στα σπίτια τους. Αυτή είναι η στιγμή που εμείς, οι Αφγανές γυναίκες, δεν αποθαρρυνόμαστε και έτσι προσπαθούμε να παρακάμψουμε όλους αυτούς τους περιορισμούς των Ταλιμπάν. Ενώ δεν υπάρχει καμία άδεια ή ευκαιρία να σπουδάσουμε και να μάθουμε έξω από τα σπίτια μας, έτσι κάνουμε κάθε σπίτι ένα κέντρο οικιακής μάθησης ή ηλεκτρονικής μάθησης.


Την άνοιξη του 2022, ενώ αναζητούσα τρόπους για να βοηθήσω τις Αφγανές γυναίκες και τα κορίτσια, γνώρισα μια ευγενική κυρία που είναι πολύ έμπειρη και γενναιόδωρη με την καρδιά της αλλά και με το χρόνο της. Μοιράστηκα μαζί της την ιδέα μου ότι ήθελα να ξεκινήσω μια διαδικτυακή λέσχη βιβλίου για Αφγανές γυναίκες, αλλά δεν ήξερα πώς να το πετύχω. Μου έδωσε συμβουλές και με στήριξε σε αυτή την πρωτοβουλία, ενώ τελικά κατάφερα να δημιουργήσω τη δική μας λέσχη βιβλίου.


Αγαπώ τα βιβλία. Έχουμε μια μικρή βιβλιοθήκη στο σπίτι μας από το 1995, από την πρώτη περίοδο των Ταλιμπάν. Η οικογένειά μου διατηρούσε και φρόντιζε τα βιβλία μας ως πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο. Σκέφτηκα λοιπόν ότι ήταν πολύ καλό να κάνουμε κάτι για την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών. Ξεκινήσαμε τη λέσχη βιβλίου μας με λίγες μόνο γυναίκες και τώρα, μετά από σχεδόν ένα χρόνο, πολλές περισσότερες γυναίκες από διάφορα μέρη του Αφγανιστάν έχουν γίνει μέλη της λέσχης βιβλίου μας.


Κάθε δύο μήνες, παρουσιάζουμε ένα βιβλίο με τη βιογραφία του συγγραφέα του και στη συνέχεια οι αναγνώστριές μας μοιράζονται τις ιδέες τους και συζητούν ενημερωτικά θέματα μεταξύ τους σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, οργανώνουμε επίσης διαδικτυακές συναντήσεις με το Google Meeting ή το Zoom. Πρόκειται για μια διασκεδαστική στιγμή στην οποία όλοι απολαμβάνουν να συμμετέχουν. Οι περισσότερες κυρίες ετοιμάζουν τις σημειώσεις τους για να τις μοιραστούν με τους άλλους στις συναντήσεις. Και μερικές από τις άλλες συμμετέχουν μαζί μας για να ακούσουν και να μάθουν από τις ιδέες της άλλης.


Αφγανές γυναίκες

Δημιούργησα τη διαδικτυακή μας λέσχη βιβλίου για Αφγανές γυναίκες, ώστε να γίνει ένας τρόπος να συνδεθούν με άλλες γυναίκες που μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα και εμπειρίες και να απολαύσουν τα οφέλη της ανάγνωσης και της συζήτησης βιβλίων. Είναι σημαντικό να παρέχεται ένας ασφαλής και υποστηρικτικός χώρος για τις γυναίκες ώστε να εκφράζουν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους, ιδίως σε ένα πλαίσιο όπου η φωνή και τα δικαιώματά τους περιορίζονται από τους Ταλιμπάν. Η δική μας λέσχη βιβλίου είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που βοηθά τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν το συναισθηματικό τραύμα και το άγχος της ζωής κάτω από ένα βίαιο και καταπιεστικό καθεστώς, προσφέροντάς τους παρηγοριά, ελπίδα και έμπνευση μέσω των βιβλίων. Ένα από τα βιβλία που διαβάσαμε τον τελευταίο χρόνο είναι το "Εγώ, η Μαλάλα" της Christina Lamb, μια βιογραφία της Μαλάλα Γιουσούφζι που έζησε υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Πακιστάν. Η ιστορία της Μαλάλα είναι θλιβερή και σπαρακτική, αλλά παρακινεί άλλες γυναίκες και κορίτσια να μην το βάζουν κάτω και να αγωνίζονται για τη ζωή και τα δικαιώματά τους», λέει.


«Η ιστορία της Μαλάλα είναι μια ιστορία τεράστιου θάρρους. Συνέχισε να αγωνίζεται για αυτό που ξέρει ότι είναι σωστό, μπροστά σε αντιξοότητες που πολλοί δύσκολα θα μπορούσαν να φανταστούν, και στάθηκε ξανά και ξανά στο ύψος της ενάντια στο φόβο, τις απειλές και τη βία. Το θάρρος της με ενθαρρύνει να γίνω πιο τολμηρή και η άρνησή της να υποκύψει στο φόβο μου υπενθυμίζει ότι πρέπει να κάνω το ίδιο», δήλωσε η Morsal.


«Ένας από τους στόχους μας είναι να εκθέσουμε τις γυναίκες σε διαφορετικές προοπτικές και κουλτούρες, διαβάζοντας βιβλία από διαφορετικούς συγγραφείς και είδη και μαθαίνοντας από την εμπειρία και την προοπτική άλλων γυναικών. Ο Αλχημιστής του Πάολο Κοέλιο είναι ένα άλλο βιβλίο που όλες οι αναγνώστριές μας λάτρεψαν. Ο Αλχημιστής είναι μια ιστορία για έναν νεαρό βοσκό ονόματι Σαντιάγο που ακολουθεί το όνειρό του να βρει θησαυρό κάτω από τις αιγυπτιακές πυραμίδες. Το βιβλίο είναι ένα παραμύθι που ενθαρρύνει τους αναγνώστες να ακούσουν την καρδιά τους, να ρισκάρουν την περιπέτεια και να βρουν νόημα σε όλα τα σημάδια του σύμπαντος», λέει η Maryam.

«Αφού διάβασα τον Αλχημιστή, έμαθα ότι τα όνειρα είναι ένας δρόμος προς τις πιο ουσιαστικές επιθυμίες μας», λέει η Φατέμα.


«Το διάβασμα ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας και του ανήκειν, δημιουργώντας φιλίες και συνδέσεις με άλλες γυναίκες που αγαπούν τα βιβλία και κατανοούν ο ένας τον αγώνα του άλλου. Προωθεί τη δια βίου μάθηση και την περιέργεια, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να διαβάζουν περισσότερο, να σκέφτονται κριτικά και να εξερευνούν νέα θέματα και ιδέες», συνεχίζει η Maryam.


«Σας ευχαριστούμε πολύ για την έναρξη αυτής της πρωτοβουλίας που μας βοηθά να μάθουμε πολλά νέα πράγματα και, κυρίως, να αναπτύξουμε το μυαλό μας και τη ζωή μας», λέει η Amina.


«Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτή την κυρία που με στήριξε με τη λέσχη βιβλίου μου, καθώς και άλλους καταπληκτικούς ανθρώπους που γνώρισα στην πορεία από τα δύο, όλους εκείνους που με εμπιστεύονται και με ενθάρρυναν και με στήριξαν στην αποστολή μου να υπηρετήσω τη Χώρα μου, ιδιαίτερα τις Αφγανές γυναίκες και τα κορίτσια», καταλήγει η Maryam.

bottom of page